MSK BULUT & Huawei Cloud Servisleri

On-Premises(Yerel) Makinalarınızı Cloud Ortamına Yedekleme

Bu yazımda yerel makinalarda kullanılan popüler yedekleme yazılımları ile Huawei Cloud OBS Bucket (Object Storage) üzerine verilerinizin yedeklerini nasıl alabilceğinizi anlatacağım. Anlattıklarım farklı Cloud vendorleri ile aynı sistem yapısına sahiptir.

Bu yazılımlar:

  • Veeam Backup & Replication (VM’s, Linux, Windows, Mac, Oracle Solaris, IBM AIX)
  • Huawei Cloud OBS Browser+ (Windows, Mac)
  • NAS cihazlarında yedekleme (QNAP, Synology etc.)

OBS Bucket ve Access Key Oluşturma

OBS Bucketlar veri depolamak için hızlı ve güvenilirdir. OBS Bucket’ı Huawei Cloud servisi üzerinden kuracağım. Access Key oluşturmamızın sebebi ise yazılımların Cloud’a erişim sağlaması için gereklidir.

Huawei Cloud Console’a giriş yapalım ve Object Storage Service (OBS) servisini açalım. Create Bucket ile bucket oluşturalım.

Dikkat etmeniz gerekenler Region(Bölge)’nizi İstanbul veya en yakın bölgeyi seçmeli, bucket isiminiz unique(eşsiz) bir isime sahip olmalı, yapınız private yapıda olmalı ve versiyonlama özelliğini açmak istiyorsanız WORM özelliğini aktif etmeniz gerekmektedir.

Bir Access Key oluşturmak için ise My Credentials kısmına gelip Create Access Key ile key oluşturuyoruz. Oluşturduktan sonra çıkan .csv uzantılı dosyayı indiriyoruz. İçindeki 20 haneli kısım Access Key’imiz, 40 haneli kısım ise Secret Key’imizdir.

Veeam Backup & Replication

Öncelikle Veeam yazılımında, On-prem(Yerel) makinalar’dan OBS(Bucket)’e veri aktarımı için Enterprise Plus Edition Lisansı gerekiyor.

Veeami kurduktan sonra öncelikle Huawei Cloud’tan aldığımız bucketı tanımlayalım. Backup Infrastructure > Backup Repositories kısmına gelelim ve Add backup repository tıklayalım.

Çıkan ekranda Object Storage seçelim ve gelen ekranda Huawei Cloud için uyumlu olan S3 Compatible seçeneğini seçelim. Sizler başka vendorler kullanıyorsanız onları da seçebilirsiniz.

Bucket repository erişimini tanımlayalım. Service pointinizi Domain Name Details kısmından öğrenebilirsiniz. Region kısmı örnekte tr-west-1 (İstanbul) kullanılmakta. Credentials kısmına ise Access ve Secret Key girmeniz gerekmektedir. Daha sonra bucketlarınızı göreceksiniz. Burada bucketınızı ve oluşturduğunuz yedekleme klasörünü seçtikten sonra bucket başarıyla tanımlandı.

Not:Bucket’ta versiyonlama seçeneği kapalı olmalıdır.

Yedekleme görevi oluşturmak için Home > Backup Job > Almak istediğiniz yedeği seçelim, bu örnekte windows makinanın yedeğini alacağız. Server seçip görev ismi tanımlayalım ve makina grubu veya Individual Computer ile ip adresi ve credential bilgilerini (windows oturumu bilgisi) ekleyip makinayı listeye ekleyelim.

Alınacak yedeği seçelim: Entire Computer(Tüm PC), Volume(Disk) veya File Level seçenekleri bulunmaktadır. Bizler bu örnekte belli klasör altındaki dosyaları yedekleyeceğiz. Alınacak yedeğin dosya yolunu yazıyoruz, Backup Repository kısmına eklediğimiz OBS(Bucket)’ı seçiyoruz.

Schedule ile haftalık veya aylık olarak backup görevleri de tanımlayabilirsiniz. Bucket içinde Veeam olarak yedeklenmiş şekilde görebiliriz. İstediğiniz zaman verilerinizi sisteminize geri yükleyebilirsiniz.

Huawei Cloud OBS Browser+

Huawei Cloud’un geliştirdiği OBS Browser+ yazılımı kullanımı kolay ve pratiktir. Bu yazılım bucketlara erişim ve zamanlı yedekleme imkanı sağlamaktadır. Diğer vendorler ile uyumludur. Service kısmından değiştirebilirsiniz. Access Key veya Huawei Cloud Login kısmından giriş yapabilirsiniz.

WORM özelliği aktif bucketlarda versiyonlama kısmından dosya değişikliklerini görebilirsiniz. Schedule oluşturup zamanlı yedeklemeler de yapabilirsiniz. Bu uygulama Windows ve Mac ile uyumludur.

NAS Cihazları

Bu örnekte QNAP NAS cihazındaki yedeklemeden bahsedeceğim. Synology markası için Cloud Sync kullanabilirsiniz. Farklı markalar kullanıyorsanız S3 Bucket uyumlu seçeneği sağlayan yazılımlar kullanabilirsiniz.

Depolama alanları Depolama alanı oluştur tıklayıp Huawei Cloud veya S3 uyumlu seçeneğinden bucketımızı tanımlayabiliriz.

Görev oluşturup dosyalarınızı ve yedeklenecek bucket’ı seçip yedekleme işlemini veya restore işlemlerini yapabilirsiniz.

Özetle, Backup & Restore işlemlerini farklı cihazlar, işletim sistemleri ve yazılımların OBS Bucket uyumluğunundan bahsetmiş oldum. Rehberi takip ederek on-prem yedekleme işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz.

Sevgi ve saygılarımla,
Berk Buğur

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir